gluténmentes,  Recept,  Vegán

Vegán immunbombapizza

Tisztán növényi, gluténmentes, fermentált feltétekkel

Azért becézem ezt a pizzát immunbombának, mert az alapját gluténmentes kovásszal kelt kölesliszt, cirokliszt, hajdinaliszt, lenmagliszt és borsóliszt adja, tetején pedig paradicsomvelő, fermentált zöldségek és friss idényzöldség van. Mivel vegán, nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, és nincs benne szója, sem olajos mag, így a legtöbb intolerancia- vagy allergiaétrendbe beilleszthető. A feltétet pedig szabadon lehet variálni. Azt pedig garantálom, hogy senki nem marad éhes!

A pizzaalaphoz a gluténmentes kovászt Horváth Judit útmutatása alapján készítettem, amit megtaláltok a Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek FB-csoport 46. kalauzában, „Gluténmentes kovász nevelése Horváth Judittal” címszóval, vagy ha beírjátok a keresőbe, hogy „gluténmentes kovász”. A pizzaalap receptjéhez jó Király Ági ínségkenyere, azt is bátran lehet pizzának sütni, illetve Horváth Judit gluténmentes kenyerének általam pizzásított változatát is.

Először megsütöm az alapot, és csak azután teszem rá a feltétet, azzal már csak pár percig sütöm. A feltét alapja mindig fokhagymával elkevert friss paradicsomvelő.

A feltétet kedvünkre variálhatjuk idényzöldségekkel: cukkini helyett tehetünk rá vékonyra szelt padlizsánt, főtt brokkolit, céklát, zellert stb.

Nagyon finom, karakteres ízt ad neki, ezért mindig teszek rá házi készítésű fermentált lilahagymát, és valamilyen más fermentált zöldséget, például céklát, répát, zellert, fokhagymát, brokkolit, karfiolt (ami éppen van), zöld vagy fekete olívabogyót.

A képen látható pizza feltéte: fokhagymás paradicsomvelő, fermentált lilahagyma, fermentált sárgarépa, nyers, vékonyra szelt cukkini, zöld olívabogyó, friss bazsalikomlevél.

Sütés előtt megspriccolom hidegen sajtol olívaolajjal, vagy vegyszermentes hidegen sajtolt repceolajjal, sütés után a tetejére szoktam tenni friss paradicsomot és kertben szedett friss borsikafüvet vagy bazsalikomlevelet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 67 = 74